Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Видинската митрополия организира православен летен лагери за деца

Видинската света митрополия организира православен летен лагери за деца. Лагерът е за деца от 7 до 14 години, се провежда всяка година през лятната ваканция в един от манастирите в епархията. Тази година монахините от Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ ще посрещнат децата. Това съобщи за БТА архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия. Православният летен лагер се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Лагерът е безплатен и се организира  в три смени-първа и трета  смяна е за момичета – от 1 до 10 юли и 21-30 юли, и втора смяна от 11 юли до 20 юли за момчета.

В лагера могат да участват деца, живеещи на територията на Видинска епархии, която обхваща административните области Видин и Монтана. Дневното меню  е съобразено с изискванията за здравословно и пълноценно хранене на подрастващите. Материалите, пособията и спортните уреди, необходими в учебно-възпитателния процес, и игрите на лагерниците се осигуряват от манастира, митрополията и от спонсорство. За всяка лагерна смяна е предвидено провеждане на екскурзии и походи в района на манастира, каза още архимандрит Антим.

Деца на различна възраст всяка година прекарват десет дни сред красива природа, чиста храна и среща с вярата. В православния лагер, децата от Видинската епархия имат възможност да научат повече за православната вяра, а така също и да посетят различни културно-исторически и природни забележителности в района. Условията, при които живеят, творят и играят децата от летния православен лагер са много добри. Те спят в модерни спални помещения, имат уютна трапезария и магерница, където се приготвя екологически чиста храна. Те се чувстват отлично, радват се на игрите, часовете по иконопис и творчество, с интерес следят беседите по вероучение, запознават се с вярата и активно участват в живота в светата обител. Лагерите се явяват не само продължение на неделното училище, на теоретичното запознаване на децата с православната вяра, но е и възможност на практика да приложат това, което учат в часовете по религия и православие в училищата, допълни архимандрит Антим. Всяка смяна в православния лагер завършва с концерт пред родители, преподаватели и монахини и монаси, реди се изложба с рисунки, нарисувани по време на престоя на децата  в светата обител.

Документите за участие в лагера могат да се подават от родителите на децата до 20 юни 2023 г. в администрацията на Видинската света митрополия и там интересуващите се могат да получат допълнителна информация относно участието в лагера, уточнява протосингелът.

Клисурски манастир “Св. св. Кирил и Методий“ се намира в живописна местност, в западната част на Стара планина, в подножието на връх Тодорини кукли, в близост до курортното градче Вършец. Основан е през XIII век, многократно е бил разрушаван от турците, след което е възстановяван и днес можем да се насладим на красивия манастирски комплекс, разказа протосингелът. На територията на манастира има магерница, параклис, църква и аязмо с лековита вода. В манастира е изграден музей, в който се съхраняват много ценни експонати от историята на българската църква и държава, което свидетелства, че манастирът е бил културно и религиозно средище, чийто дух е запазен и до днес. Тук се съхраняват вещи на първият български екзарх и първи български председател на Народното събрание след Освобождението и митрополит на Видинската епархия – Антим I. Манастирът е  обявен за паметник на културата.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button