Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Превръщат старото лятно кино във Видин в пейнтбол игрище

Старото лятно кино във видинския парк “Толбухин” отново ще стане място за забавления, но ще се използва със съвсем различна цел от тази, за която е строена сградата. Ще бъде игрище за пейнтбол. Идеята е на Николай Илиев, а до реализирането ѝ стига след внимателно обмисляне с какво да се занимава след като със съпругата си се връщат във Видин от Англия, където са били 8 години. Намират подходящия терен, договарят се със собственика и започва голямото разчистване.
“Бях си дал един-два месеца, три за малко почивка, за да мога да се реадаптирам към средата обратно и искахме нещо да направим, което да е хубаво хем за нас, хем за колкото се може повече хора и за града, като цяло. И ни хрумна, понеже имаме дете и имаме приятели с деца, бяхме на една вечеря, другите си коментираха, че за тази възрастова група, да кажем между 12 и 18 години, няма някакви неща, които да са интересни за правене. Пък знаем, че младежите на днешно време искат нещо интересно, такъв е светът. Аз се замислих защо да не направим едно пейнтбол игрище”, каза Николай Илиев.

Търсейки подходящ терен, попада на мястото в парк “Толбухин”, среща се със собственика и се договарят.
“Хванахме се, обмислих варианти да се декорира, да се направи по-интересно, не просто да се пусне и ми хрумна идеята да ангажирам деца. Те са някои от Шестото, там има паралелки с рисуване, други са от Математическата гимназия. Те рисуват графити, знам, че на тях не им е приятно да ги гони полиция, да рисуват по стени, блокове и т.н. Предложих варианта да им дам цялото поле за изява, ние ще поемем бои, каквото трябва. Правят скици, представят ми ги, одобряваме ги и работим.”
Повечето от работата е свършена и до около две седмици се очаква игрището за пейнтбол да заработи. Докато почиства мястото, на Николай му хрумват и други идеи за какво да го използва, защото Видин има потенциал:
“Винаги съм смятал, като човек, който е живял в чужбина, че Видин има огромен потенциал от гледна точка на туризъм. Първо, сме на прекрасно място, географски, близо сме до две граници и реших, че ще започнем с това игрище за пейнтбола и лека-полека ми хрумват различни идеи това нещо да се разрасне евентуално в бъдеще и да може да привличаме туристи от други места. Т.е. да идват туристите до тук, да  спят в хотел, да платят в магазина и по този начин да се активира икономиката в града.”
Помага му неговият приятел и съученик Виктор Захариев:
“Тук съм живял, в този квартал до парка “Толбухин”. Николай Илиев, който се занимава с пейнтбола, е мой съученик и другар. Радвам се, че млади хора като него се прибират в града и облагородяват такива стари сгради. Аз предложих да му помогна. Харесва ми идеята за пейнтбол, защото във Видин няма.”
Николай и Виктор казаха, че хора, които минават през парка, постоянно ги питат какво ще правят със старото кино. Такъв въпрос им зададе и Даниела Иванова, която живее в близост.
“Интересно е какво ще бъде вътре. Добре е, как да не е добре. Всичко, което се направи, е добре. И паркът сега добре се поддържа и се чисти хубаво. Още веднъж сте ме записвали, по-миналата година, за чешмичката и за пейките. И миналата година пускахме на кмета молба за чешмичката и нищо не направиха. Пейките ги откраднаха половината, половината ги има… Променя се кварталът. И това, което направиха за децата. Прави се и е добре, и е хубаво да има.”

Източник: www.konkurent.bg

Подобни публикации

Back to top button