Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Видин отбеляза 24 май с празнично шествие и награждаване на изявени просветни дейци

Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност бе отбелязан във Видин с празнично шествие и церемония по награждаване на изявени просветни и културни дейци. Шествието тръгна от училище “Цар Симеон Велики”, премина през центъра на града и стигна до откритата сцена в Крайдунавския парк, където официално бяха отличени учители, ученици и представители на сферата на културата. С поздравителни слова към тях се обърнаха зам.-кметът Борислава Борисова, Видинският митрополит Даниил и началникът на Регионалното управление на образованието Галя Павлова.
Наградата “Учител на годината в предучилищното образование” получи Таня Вълчева от Детска градина “Русалка”. За “Учител на годината в начален етап” бе отличена Елеонора Цветкова от Основно училище “Любен Каравелов”. “Учител в прогимназиален етап” стана Фьодор Петров от СУ ” Цар Симеон Велики”. “Учител на годината в гимназиален етап” е Катя Каменова от СУ “П. Р. Славейков”. Дългогодишният преподавател по история Катя Каменова и нейните ученици от клуб “Млад възрожденец” са създателите на видеофилма “Сказание за буквите”, посветен на 24 май.
“С ученици от клуба действително творим, творим история, която е насочена към запазване на нашата идентичност, на патриотичния дух и на родолюбието. Изпитвам удоволствие от това, че работя с много ентусиазирани деца…Радвам се на наградата. Тя е признание за всички колеги и за всички, които отдават своята енергия, труд, вдъхновение за една от най-значимите професии – учителската.”
За “Учител на годината в гимназиален етап на професионалното образование” наградата получи Аксия Петрова, старши учител по учебна практика в Професионалната гимназия по туризъм “Михалаки Георгиев”. Специална награда за висок професионализъм и активен принос за утвърждаването на Филиала на Русенския университет във Видин получи проф. Ивайло Стоянов, координатор на филиала.
В категория “Култура и изкуство” бяха наградени актьрът Иван Рангелов от видинския драматичен театър и дългогодишният ръководител на оркестър “Видин” Вени Петков. “Колектив деятел на културата и изкуството” стана “Държавен архив” Видни.
Грамоти “Неофит Рилски”  от министъра на образованието бяха връчени на четирима учители. Жени Борисова – Асенова, старши учител по английски език в математическата гимназия “Екзарх Антим I” излезе на сцената заедно със своя ученик Радослав Попов.
“Тази награда е за моите колеги от математическата гимназия, за техния труд и вдъхновение. Тази награда е за “златното момче” на математическата гимназия, което през годините дефилираше по всевъзможни олимпиади и състезания, като най-големите му успехи бяха по английски език. Миналата година стана пръв в България, тази година усилията му се увенчаха с лаври и стана лауреат на националната олимпиада по английски език. Но стремленията на Ради са в областта на медицината. Попрището на обикновения лекар обаче не е за него, предвиждам му светло бъдеще в изследователската дейност. Вижте това момче, започнете това име – Радослав Попов. Един ден, Видин, ще се гордееш с него…”
С грамоти “Неофит Рилски” бяха отличени също директорът на ГПЧЕ “Йордан Радичков” Боянка Никова, Гълъбина Генова, старши ресурсен учител в СУ “Св. Св. Кирил и Методий” Ново село, директорът на ОУ “Любен Каревелов” Любка Николаева.
За втора поредна година зам.- председателят на Народното събрание Росица Кирова връчи стипендията “Изследователи на знанието”.
“Целта на стипендията е не само материална помощ, но и възможността тези деца да продължават да се учат и да дават пример на по-малките, за да могат те да имат стимул да се развиват, да усвояват дзнанията  и да ги прилагат след това в съответствие със своите добродетели – на онова, на на което са ги научили у дома. Затова за мен това е освен празник на духовността и на българската писемност, празник на семейните цености, празник на българските традиции.”
Тази година стипендията “Изследователи на знанието” получиха трима ученици. 10-класникът Николай Николаев от математическата гимназия сподели:
“Означава много за мен. Показва целия ми труд и усилията, които съм положил, също така и признателността на града към моите успехи.”
Алекс Ахчиев, 9-класник от ПГ “Проф. д-р Асен Златаров”, и Ивайла Иванова, 11 клас от ГПЧЕ “Йордан Радичков”, също получиха стипендията. От името на Община Видин беше предоставена и още една допълнителна парична награда – за Ева Емилова.
Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button