Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Видинчани: Сградата на Тома Лозанов се нуждае от спешен ремонт

Една от най-красивите стари сгради в центъра на Видин се руши – паднала мазилка, счупени орнаменти и прозорци, течове от покрива. Това е видно и с просто око за минувачите – българи и чужденци, които поглеждат с възхита, но и със съжаление към уникалната със своята архитектура сграда на Тома Лозанов – един от големите видински дарители.
“Спешно да се направи ремонт, защото е на площада, до Дунава и сградата е много красива, ще стане прекрасна! Като че ли няма нужда от много голям ремонт, боя…Гледам прозорци, отворени, духа ги вятъра, хората ги гледат, но никой не предприема нищо. Разрухата личи най-вече отвън, покривът тече, фасадата има нужда от обновяване…Трябва да се положат някакви усилия това да се промени, понеже това е една от първите сгради, които виждат туристите, когато слизат от корабите…Такива сгради със сигурност са едни от емблемите на Видин и много ще се радвам те да бъдат по-добре поддържани, Общината да им обърне повече внимание. Такава архитектура във Видин трябва да бъде запазена заради културната ѝ стойност…Трябва да бъде реставрирана, за да може повече хора да я оценят, да оценят и града и цялата архитектура, която е била запазена.”
Според публикации в интернет сградата е построена през 1898 година по немски проект. Истината обаче е друга – това е годината на нейното проектиране от архитект Никола Нешов, обясни началникът на държавен архив Видин Светлана Кръстева:
“Видинският търговец и индустриалец Тома Лозанов е роден 1854 година и е починал 1952 година във Видин. Общественик, освен търговец, той е училищен и църковен настоятел и е строил и дарил знакови като архитектура и предназначение сгради. Една от тях е 4-етажната сграда на улица “Александрова”. Тя е проектирана през 1898 година от архитект Никола Нешов, който е братовчед на Тома Лозанов. Планът на сградата съхраняваме в “Държавен архив” Видин. Тома Лозанов дарява две големи сгради за фонд “Епархийска благотворителност”, образуван от Видинския митрополит Неофит, а по-късно тези сгради са продадени. Едната е сградата, за която говорим, тя е продадена на Българска земеделска банка, а другата е купена от самия Тома Лозанов и е подарена на местното търговско дружество, това е сградата, известна на видинчани като Търговския дом. Тя вече за съжаление не съществува.”
През годините сградата на Тома Лозанов е сменяла многократно своето предназначение. Използвана е от Градския общински съвет, в нея се е помещавал радиовъзелът, имало е библиотека, сладкарница, ресторант. Днес под покрива й съжителстват търговски обекти и политически организации.
Частични ремонти са правени многократно, последният през 2016 година, когато със средства от общинския бюджет е ремонтиран покривът. Последното по-мащабно обновяване е преди повече от 15 години по проект “Красива България”. За да се възстанови сградата в пълния ѝ блясък, са необходими нови ремонтни дейности. Планира ли Община Видин такива? С този въпрос се обърнахме към пресцентъра на институцията и очакваме нейния отговор.
Междувременно на фасадата на сградата бе монтирана паметна плоча на големия дарител. Инициаторите – “Държавен архив” и “Ротари клуб” Видин, смятат да представят инициатиата при откриването на паметния знак, което предстои.
Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button