Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

В Белоградчишка духовна околия посрещнаха мощите на Св. Пантелеймон

В Белоградчишка духовна околия днес посрещнаха мощите на Св. Вмчк. Пантелеймон. Това съобщи за БТА архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия.

Мощите на светеца бяха посрещнати сутринта от миряни и духовници и изложени за поклонение в храм „Св. Вмчк Георги Победоносец” в Белоградчик. В храма бе отслужена света литургия за църковния празник „Възнесение Господне“ и десетки вярващи се поклониха пред частица от мощите на светеца, донесени от едноименния манастир, разположен в местността „Патлейна“ край Велики Преслав, допълни архимандрит Антим.

По-късно мощите бяха посрещнати в храм „Св. Възнесение Господне” в село Праужда, където днес църквата отбелязва своя храмов празник. Църковният двор бе изпълнен с миряни, сред които бе и кмета на община Белоградчик Борис Николов, дошли да почетат празника Спасовден, да посрещнат  и се помолят за здраве пред мощите на Свети Пантелемойн.

Архимандрит Антим отслужи  в храма „Св. Възнесение Господне”  празничен водосвет и молебен за здраве и благополучие на жителите на село Праужда. В служението участваха и свещеноиконом Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, отците Константин и Стилиян от Боровишкия манастир, майка Таисия и сестри от Клисурския манастир.

Архимандритът освети и курбан, специално приготвен за храмовия празник. Той се обърна към миряните  да отворят сърцета си и да направят дарение  в специално поставената кухия в храма,  за да може  към църквата „Св. Възнесение Господне” да се построи и магерница.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button