Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Участници от Видин до Гърция – в 3-тото издание на “Сцени на Струма”

Реката извира от Витоша, така че във фестивала е включена и София

За третото издание на фестивала „Сцени на Струма“ пред Радио София разказаха пианистката Надежда Малчева – артистичен  директор на фестивала, и певицата Светлана Иванова.

Красива гледка от една малка сцена в с. Невестино, близо до Кадин мост, преди 3 години вдъхновява приятели от детството и съмишленици. Така се ражда идеята за фестивала „Сцени на Струма“. Третото издание на събитието ще стартира на 2 септември.

„Много сме щастливи, че увеличаваме броя на сцените, защото идеята на фестивала е те да се местят по поречието на р. Струма. За първи път ще имаме сцена и в София, тъй като Струма извира от Витоша“, споделят организаторите.
В София са предвидени 3 концерта, един от които е със Симфоничния оркестър на гр. Видин, който ще съпътства „Сцени на Струма“ в 5 града.
Първият от поредицата концерти в столицата ще бъде камерен концерт на дуо „Саксофон“ на 5 септември от 19 часа  в музея „Земята и хората“, програмата ще е класическа с двама гостуващи саксофонисти – Зия Бейлери, от албано-италиански произход, и Фолкер Кауфман от Германия.

Една от идеите на фестивала е да събира деца и възрастни, любители и професионалисти от различни държави, за да представи на публиката различни култури. В събитието участват и чужденци, които живеят в България.

Фестивалът ще се открие с концерт на деца от различни държави на 2 септември пред читалище „Братство“ в гр. Кюстендил. От 15 часа на същото място ще бъдат открити артистични работилници за деца, които искат да се занимават с изкуство, напълно безплатни за желаещите да участват в тях.
Певицата Светлана Иванова ще ръководи една от тях – музика с рисуване, съобщи арт директорът Надежда Малчева.

Комбинацията между професионалисти и любители на „Сцена за всички“ ще се проведе в първата фестивална вечер, ще даде възможност на любителите, които в повечето случаи са сред публиката, да покажат своите умения.

Необичайно събитие за фестивала е включената лекция на Иван Тихов – представител на Асоциация на средния бизнес в Германия, който ще говори за изкуство и бизнес. За първи път ще има ден (3.09.), посветен на различна държава.

„Тъй Струма извира в България, но се влива в Гърция, ние посветихме един ден на Република Гърция, чието посолство в София е патрон на фестивала“, посочи Надежда Малчева. Денят ще бъде обогатен с представяне на гръцката култура. Ще бъде изложена интересна експозиция в Пирговата кула, която е военна, датираща от 15-и век. Изложбата ще бъде представена от Димитрис Гудас, галерист и куратор на изложбата от гр. Драма. Пирговата кула се намира в центъра на Кюстендил в близост до джамията. Изложбата ще бъде открита в 11 часа от посланика на република Гърция Негово превъзходителство Алексиус Мариус Либеропулус.

Новост за фестивала са и прожекциите на наградени късометражни филми в гр. Драма. Прожекциите са безплатни.

В идея за обмяна на културите ще участват изпълнители от Китай, които ще изпълнят китайски арии и паралелно с това български песни и арии.

В програмата са добавени и градовете Радомир и Видин. Ще участват маестро Петър Димитров и „Симфониета Видин”, които ще представят 5 концерта, началото е вторник, 5 септември, ще бъде представени романтична програма с много солисти – Марио Николов, Кристиана Луизу, Киара Николова, Марио Бобоцов, а певицата Светлана Иванова ще изпълни „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди.

На 8 септеумври фестивалът ще бъде в гр. Радомир, на 9-и ще гостува в Аспровалта, Гърция.

Още за богатата програма на „Сцени на Струма“, чуйте в разговора на Лили Големинова в звуковия файл. И вижте по-долу:

Подобни публикации

Back to top button