Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Султанът на марионетките с премиерен спектакъл във Видин

Известният марионетист Теодор Борисов ще представи премиерата на своя авторски спектакъл “Цирк “Мираж” на сцената на видинския куклен театър. Роденият във Видин творец е автор, режисьор, сценограф и майстор на куклите. Спектакълът е неговото завръщане на сцената на видинския куклен театър, откъдето започва професионалният му път преди почти 25 години.
“Аз тръгнах от този театър. Завърших Национална академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов” – град София. След това специализирах в Австрия при големия марионетист Уилфред Попек и 2008 година имах голямото желание и възможност, и късмет и съм вторият българин, който е работил в Ел Гранде театро Ла Фениче във Венеция като режисьор, изпълнител и сценограф след голямата Райна Кабаиванска. Имам 62 представления и това ми отвори големите врати на италианската култура… 2023 година бях номиниран за най-добър европейски марионетист от шейха на Арабия Саудита и в момента вдругиден е премиерата на “Цирк “Мираж”. Това е много сложно, но също така много лесно представление с професионални марионетки, изработени изцяло от дърво”, посочи Султанът на марионетките, както наричат Теодор Борисов в Арабския свят.

Двама от най-талантливите актьори на видинския куклен театър – Наделина Камбитова и Красимир Кирчев, приемат предизвикателството да излязат на сцената с кукла на конци и да ѝ вдъхнат живот. Художник е Теодора Обретенова. Подобен спектакъл се прави за първи път на българска сцена.
“Имам голямо удоволствие да работя с професионални актьори от Държавен куклен театър – Видин. Това е Красимир Кирчев и Наделина, които наистина за много кратко време овладяха седем кукли на конци, които са наистина много трудни.”

Новост за публиката ще бъде и музиката на спектакъла, която е създадена и изпълнена от италиански оркестър.
“Музиката е едно наистина голямо събитие в кукления театър в България. Сега ще Ви кажа защо. Тук пристигат композиторът и един от музикантите на оркестъра “Камилло кромо”… Значи това е циркова музика, която се изпълнява от оркестър, който оркестър пише музиката на момента.”
Премиерата на марионетния спектакъл е този петък, 13 октомври, от 18:00 часа. Шапитото на “Цирк “Мираж” ще се извиси на сцената на Държавен куклен театър – Видин.

Източник: www.konkurent.bg

Подобни публикации

Back to top button