Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураПрепоръчани
Популярно

Общините Чупрене, Ружинци, Чипровци и Георги Дамяново популяризират местни обичаи и традиции

За проекта разказа заместник-кметът на Община Чупрене Мария Тодорова.

Общините Чупрене, Ружинци, Чипровци и Георги Дамяново ще популяризират местни обичаи и традиции. Това ще стане в рамките на проект „Съхраняване и популяризиране на местни обичаи и традиции на територията на МИГ „Стара планина“, изпълняван от СНЦ „МИГ – ЗАПАДНА СТАРА ПЛАНИНА – КОПРЕН-МИДЖУР – Чипровци, Чупрене, Георги Дамяново и Ружинци” изпълнява проект. За вестник „НИЕ“ за проекта разказа заместник-кметът на Община Чупрене Мария Тодорова.

„В рамките на проекта ще бъдат създадени три постоянни експозиционни обекта като целта им е популяризиране на местната идентичност. В Ружинци ще се проведе възстановка на пролетен римски предхристиянски обичай „Флоралия“. В Георги Дамяново ще се проведе възстановка на традиционния обичая „Гонене на Змей“, който е характерен за турлашкото население на село Копиловци. В Чупрене ще възстановим обичая „Виене на уруглица“, традиционен обичай за турлашката сватба, който се провежда в деня преди сватбата“, обясни Мария Тодорова.

Тя допълни, че ще се създадат три постоянни експозиции – „Алеята на Чипровския килим“, където ще бъдат изградени инсталации за излагане на чипровски килими, както и етнографски сбирки в село Чупрене и в село Георги Дамяново.

Събитията ще бъдат провеждани в различно време, като ще стартират с „Фестивала на чипровския килим“, който ще се проведе в периода 29 април – 1 май. На 7 май ще се проведе фестивала „Флоралия“ в село Ружинци, на 10 юни ще се проведе събитието в Георги Дамяново, а на 11 юни ще се проведе „Виенето на уруглица“ в село Чупрене, с което ще завърши поредицата от събития, обясни Мария Тодорова.

МИГ „Западна Стара планина“ е получил възможност да разработи стратегия, с която в последствие, ако бъде одобрена, да започне да функционира и да генерира бюджет, който да бъде разпределен и съответно усвоен в четирите общини по различни проекти, заяви заместник-кметът на Чупрене. „По този начин реално МИГ „Западна Стара планина“ ще започне да изпълнява дейността, която за съжаление в предходния програмен период не успя да стартира, тъй като стратегията ни не се реализира и имахме застой. Сега се опитваме да възстановим цялостната му дейност. За момента доста добре се справяме и се надявам в края на годината да можем да се похвалим и с одобрена стратегия, която да ни даде възможност да продължим напред и в следващия програмен период.“, отбеляза Мария Тодорова.

Източник: www.niebg.net

Подобни публикации

Back to top button