Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Ценни архивни документи са публикувани в сборник от Държавен архив – Видин

Ценни и неизвестни архивни документи са публикувани в сборник, издаден от Държавен архив – Видин. Сборникът включва материалите от  IV Международна научна конференция “Модернизационни тенденции  в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко (XVIII – XX век)”, проведена през 2018 г., и бе представен днес в Националния пресклуб на БТА във Видин.

Светлана Кръстева, началник на Държавен архив – Видин, представи публикуваните доклади, презентации и съобщения, изнесени на конференцията от 18 представители на академичната общност – учени, изследователи, архивисти от България, Сърбия и Русия. Кръстева уточни, че с издаването на сборника се продължава традицията да се публикуват материалите от конференциите, които Държавен архив – Видин организира от 2013 г.

Досега са организирани четири конференции.

Изследванията в сборника обхващат периода от началото на XVIII до началото на XXI век и са фокусирани върху развитието на търговията, транспорта и икономиката, индустрията, науката, политическото и институционалното устройство във Видинско и Тимочка Крайна, Сърбия, допълни Кръстева. В докладите акцент е поставен върху влиянието на модернизационните, стопанските и обществените процеси върху бита, традициите, материалната и духовната култура на населението от този региони.

За първи път в изданието се публикуват ценни ръкописи с текстове от античното наследство на древните гърци, оцелели в библиотеката на Осман Пазвантоглу, документи за видинските еснафи от втората половина на XIX век, преводи на османо-турски  документи за участие на видинчани в полицейска структура на Османската империя от Танзимата, както и изворни материали за доходоносната търговия със сол и контрабандата й в региона на Видинско и Тимошко през XIX век. В материалите на сръбските колеги архивисти са разгледани въпросите на развитието на търговията, банковото дело и различните отрасли на промишлеността в края на XIX  и началото на XX век в района на градовете Зайчар и Неготин, каза Кръстева.

Издадените до момента четири сборника с научни доклади от проведените Международни конференции, организирани от Държавен Архив -Видин, в най-скоро време ще бъдат достъпни онлайн за широк кръг  потребители на официалния сайт на Агенция „Държавен архив“ в секция „Библиография“, каза още Светлана Кръстева.

Петата научна международна конференция ще се състои на 28 и 29 септември 2023 г. във Видин, съобщи Кръстева.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button