Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Нито един видински гражданин, надвнесъл суми за такса смет за 2022 г., няма да бъде ощетен, каза председателят на Общинския съвет

Нито един видински гражданин, надвнесъл суми за покриване на задълженията си за такса смет за 2022 г., няма да бъде ощетен, каза председателят на Общинския съвет Генади Велков. Велков и Цветомира Илиева, зам.-кмет по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие на Община Видин, дадоха днес в Националния пресклуб на БТА в дунавския град пресконференция във връзка с окончателно постановеното решение на Върховния административен съд (ВАС) от 4 април 2023 г., с което се отменя решение №1 от 7 януари 2022 г. на Общински съвет (ОбС) – Видин за повишаване на размера на такса битови отпадъци за физическите лица.

Генади Велков заяви, че Община Видин е предприела необходимите законосъобразни мерки след отмененото решение от ВАС. Законът ще бъде спазен стриктно и Общината ще информира допълнително обществеността за следващите стъпки, които ще предприеме. В мотивите си, свързани с повишаването на такса битови отпадъци, Община Видин се е ръководила единствено от факта, че тя не е увеличавана десетилетия наред, а постъпилите средства в хазната биха позволили да се реализират много повече дейности, които да доведат до по-добър стандарт на живот за хората във всички населени места на територията й, каза още Велков.

В мотивите на съда, с които обявява решението на ОбС за незаконосъобразно, се посочва, че не са спазeни законовите процедури за публично оповестяване на проекта за решение и възможност за подаване на възражения, не е налична и правна обосновка за повишаването на таксата.

Цветомира Илиева обясни, че в момента се преизчислява платената такса смет, но надвзетата сума няма да надхвърли 350 000 лева и връщането й няма да наруши финансовото състояние на общината. Не е необходимо данъкоплатците да посещават общината, единствено ако желаят надвзетата сума за 2022 г. да бъде приспаднато от дължимата за 2023 г. трябва да подадат заявление за прихващане. През 2024 надвзетата сума такса битови отпадъци ще бъде прихваната автоматично, обясни Илиева.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button