Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураЛюбопитноПрепоръчани

Център за творческо развитие на деца и младежи ще има във Видин

Център за творческо развитие на деца и младежи започва работа към Общинския културен институт “Дунав” във Видин.

Към него ще функционират школи с професионална насоченост и клубове по интереси. Инициативата е на директора на културния институт Юлияна Димитрова. Това е нейна лична кауза от няколко години насам. В това начинание Юлияна среща и съмишленици, в лицето на община Видин, Ансамбъла за народни песни и танци “Дунав”, както и на Градският духов оркестър.

“Сред основните цели на центъра е той да се развива от една страна като център, в който ще съществуват школи с професионална насоченост и от друга страна, като център, който ще има клубове по интереси, където вече децата неформално могат да развиват своите творчески умения и способности. Школите с професионална насоченост целят да се помага на деца със заложби и талант, да се развиват в сферата на музикалното изкуство професионално”, каза Юлияна Димитрова.

Новият Младежки център за творческо развитие ще предложи и вокална школа към Ансамбъла за народни песни и танци “Дунав”. Таза школа е предвидена за деца и младежи на възраст от 7 до 19 години. Там ще се работи по разпределени групи и графици.

 

“Към момента имаме удоволствието в партньорство с “Aerobics Time Vidin”, наша приятелка Наташа Петрова е ръководител там и имаме удоволствието да стартираме със спортен клуб “Аеробика за деца”. Във Видин в момента няма такъв, конкретно за деца, спортен клуб. От есента имаме намерение и желание, което най-верочтно ще реализираме, да стартират още такива клубове по интереси.”

Записванията за школите в творческият център стартираха на 3-ти април и ще продължат до края на месеца в Младежкия дом, както и в сайтовете на Общински културен институт и в този на Община Видин, във фейсбук страниците на Ансамбъл за народни песни и танци “Дунав” и тази на Градския духов оркестър.

Центърът за творческо развитие ще се помещава в Младежкия дом във Видин. Но идеята е да се обединят различни творчески клубове, които се помещават в различни сгради в града.

“Нашата идея е да обединим различни творчески клубове, които биха могли да се помещават и в други помещения. А идеята е родителите и децата, да могат при нас да получат информация за тях и всъщност този център да се превърне в едно централизирано място, където родителите могат да бъдат насочвани според желанието, възможностите и потребностите на детето, къде да отидат, за да реализира то своя талант и способности.”

Заниманията ще започнат от днес, но утре ще бъде и самото представяне на творческия клуб, като представянето на младежкия творчески клуб, няма да е просто откриване, защото междувременно е станало част от Великденската празнична програма на Видин. Представянето ще бъде от 15 часа утре (11 април). В програмата са предвидени два концерта. Ако времето позволява, откриването ще бъде пред Художествената галерия. При лошо време то няма да бъде отложено, а ще се проведе или в антрето пред Симфониета Видин или под навеса на самата Библиотека.

“На представянето ще има разположени визуално, да могат да бъдат видени, както и пипнати от децата, ако имат желание – музикалните инструменти, за които предстои да бъдат отворени школи. Също така и фрагменти от национални носии ще представим на децата. Предвиждаме и открити уроци, ако времето позволява и дечицата имат интерес.”

Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button