Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПрепоръчани
Популярно

Над 2500 граждани от Видинска област са уточнили здравноосигурителния си статус през последните два месеца

Над 2500 граждани от Видинска област са уточнили здравноосигурителния си статус през последните два месеца като са посетили офиса на Националната агенция за приходите (НАП) в дунавския град. Това каза за БТА Милена Борисова, експерт в местния офис на приходната агенция. Почти 700 са подали декларация, за да заплащат сами здравните си осигуровки, уточни тя.

По думите ѝ през летния сезон се наблюдава увеличение на посещенията в офиса на НАП във Видин за уточняване на здравните права. Живеещите в чужбина се прибират през това време на годината и се възползват от възможността да проверят здравния си статус, обясни Борисова.

От 1 август хората, които сами внасят здравните си вноски като трайно безработни, успешно завършилите абитуриенти и др., дължат 31,20 лв. на месец. Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, съобщи Борисова.

Здравноосигурителните права на гражданите, осигуряващи се за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три месечни вноски за период от 36 месеца. Прекъснатите права се възстановяват, ако гражданите заплатят всички дължими здравни вноски за последните 60 месеца, уточни Борисова.

Тя уведоми, че гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите без данни за здравно осигуряване, чрез електронната услуга на НАП със свободен достъп. Справка за здравния статус може да се направи и на националния телефон 0700 18 700 като услугата е автоматична, изисква само въвеждане на ЕГН и работи седем дни в седмицата, 24 часа на ден, уточни Борисова.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button