Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

Във Видин със символична първа копка бе даден старт на реконструкцията на довеждащ водопровод от помпена станция „Сланотрън” до дунавския град

Във Видин символично, с церемония „ първа копка“, бе даден старт на  първия етап от проект за реконструкцията на довеждащ водопровод от помпена станция „Сланотрън” до дунавския град. Официалната церемония по откриването на строителния  обект се състоя до Водната кула, между селата Сланотрън и Кутово.

Инж. Илко Илиев, управител на „ВиК – Видин“ ЕООД, каза, че това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 30-40 години. Илиев уточни, че водопроводът, който ще бъде реконструиран, обслужва Видин и още 22 населени места,  изграден е през 70-те години на миналия век и е със стоманени тръби. Той е в лошо експлоатационно състояние, създава много трудности при  осигуряването на непрекъснато водоснабдяване на населените места. Довеждащият водопровод е с дължина 14 километра и при подмяната му ще бъдат използвани модерни тръби. Видин е един от малкото обекти в страната, където ще се ползват тези тръби, каза инж. Йордан Йорданов, ръководител на фирмата изпълнител „Нивел строй“ ЕООД.

Реконструкцията на довеждащия водопровод се финансира по  Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура за директно предоставяне с  бенефициент “Водоснабдяване и канализация – Видин”  EООД. Проектът за реконструкция на довеждащ водопровод от помпена станция „Сланотрън” до Видин  е насочен към подмяна на старото трасе на довеждащия водопровод, каза за БТА Силвия Чалъкова, мениджър на проекта. Общата дължина на трасето на водопровода, което ще се реконструира, е  14 678 метра. С реализацията на проекта ще се намалят разходите за поддръжка, електроенергия и реагенти, в резултат на което ще се намалят загубите на вода с около 637 000 м3 годишно по външния водопровод, както и ще се осигури непрекъснатост на водоподаването към водоснабдителните системи на води с необходимото качество и количество, уточнява Силвия Чалъкова.

Общата стойност на проекта е в размер на над  26 млн. лв., от които 16,9 млн. лв., са предоставени по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура чрез директно предоставяне „Изграждане на Вик инфраструктура“, 2, 98 млн. лв. – национално съфинансиране, и 6,3 млн. лв. – собствено финансиране от „Водоснабдяване и канализация-Видин“ – EООД.

На официалната церемония днес присъстваха кметът и областният управител на Видин –  д- р Цветан Ценков и Огнян Асенов,  представители на Община Видин и на Областната администрация,  на „ВиК – Видин“, на фирмата изпълнител на обекта  „Нивел строй“ ЕООД , журналисти и гости.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button