Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини

Ваксинация срещу бяс

Започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването, която се изпълнява от 2009 г. Това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав, като обхваща 23 области.

Специално оборудвани самолети ще разпръснат около 1,5 милиона примамки от въздуха, а в нелетателните зони ваксините ще бъдат заложени ръчно. Кампанията ще стартира днес от летище „Балчик“ и ще продължи до началото на следващия месец, в зависимост от атмосферните условия.

Примамките ще бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, околностите на София-град, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца. Ваксини няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. При случаен контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар.

Примамките са с формата на кубче, а специфичната им миризма привлича хищниците. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button