Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

„В кадър“ по БНТ е филмът „Откровенията на Соломон от Видин“

Тази вечер от 22:00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“ гледайте филма „Откровенията на Соломон от Видин“, посветен на Соломон Аладжем – един от големите благодетели на дунавския град.

Соломон Аладжем не напуска Видин през 1948 г. и не се преселва в Израел, защото Видин е градът на сърцето му. През 1922 г. той открива първото звуково кино в града – „Кале“, в което влага значителни за онова време капитали. Пословично честен и демократ по убеждения, Соломон Аладжем дава всичко от себе си за просперитета на града – освен кино, строи училище, дарява средства за паметници, основава колоездачно и просветно дружество. Пише история на Видин и спомени за художникa Жул Паскин, който е негов връстник и съученик.

След 9 септември 1944 г. имуществото на Соломон Аладжем е национализирано. Няколко години преди да почине – през 1976 г. на 91-годишна възраст – пише писмо до общината, в което разказва за всичко, което е направил за Видин, като нарича това писмо „Моята изповед“. Режисьор на документалния филм „Откровенията на Соломон от Видин“ е Росен Елезов, сценаристи са Весела Петрова и проф. Вили Лилков, оператор – Ивайло Стоянов.

Източник: www.bnt.bg

Подобни публикации

Back to top button