Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Метеорит се взриви във въздуха между България и Румъния. Стресна хората във Видин

Метеорит се взриви в атмосферата и изглежда падна в Румъния, но силният тътен стресна жителите на Видин.

От МВР са получили сигнали за взрива. Направена е проверка, няма ранени, нито материални щети. По данни на румънските власти става дума за метеорит, който се е взривил в атмосферата и е паднал в северната ни съседка.

Той е видян не само във Видин.

“Във Враца светна цялото небе”, пишат очевидци.

Хора в социалните мрежи от самото начало предполагаха, че било метеорит.

“От района на с. Извор, обл. Видин, го видяхме. Около 21:50 ч. стана като ден, видяхме дълга, огнена следа и се разпадна на по малки. Звукът се чу след минута, доста силно”, пише мъж във фейсбук.

Други очевидци коментират, че и в София станало светло като ден за секунди.

В село Зверино, Врачанско, разказаха пред “24 часа”, че видели много ярка жълта светлина, която оцветила небето. Станало за секунди, не чули нищо като взрив. Видели са само как пада.

“Може би не е паднал (б.р. метеоритът) в нашия район, защото не се чу нито тътен, нито друго”.

В Монтана и Берковица също за видели силна и ярка светлина, след която е последвал и силен тътен.

“В Националната астрономическа обсерватория не е наблюдавано такова явление”, заяви директорът на институцията д-р Никола Петров, преди да бъде потвърдена информацията за метеорита. Годишно падат между 20 и 30 000 метеорит.

От Планинската спасителна служба в Румъния съобщиха във фейсбук, че първоначално са помислили, че пада самолет. В последствие разбрали, че е метеорит. Оттам посочиха, че ще излязат с повече подробности по-късно.

“С телескоп това нещо би се видяло като монета от 1 лев. Може да е било във Видин, може и някъде в Румъния”, обясни д-р Петров по-рано. Някои от тях изгарят, докато падат, а други се приземяват и предизвикват шум.

Това са тела, които падат върху земята от междупланетното пространство. Те са остатъци от метеори, които не са успели да изгорят напълно при преминаването си през земната атмосфера.

При падане на такова тяло се наблюдава интензивно светещ, движещ се обект с видимо по-големи размери.

В астрономическия календар за тази година пише, че Делта Аквариден метеорен дъжд се появява всяка година от 12-и юли до 23-ти август. Пикът му тази година е през нощта на 28-ми юли и сутринта на 29-ти юли.

Метеорът е астероид или друг обект, който изгаря при навлизането в земната атмосфера. Наричат ги “падащи звезди”.

Терминът “метеорид” (или “метеорно тяло”) е твърдо тяло с относително малки размери, което се движи в междупланетното пространство. То става метеор, ако навлезе в земната атмосфера. Метеоритите могат да бъдат железни или каменни. Железните съдържат повече от 90 метал.

Когато метеорът е по-голям, видим при дневна светлина (и, според някои дефиниции, издава звук) – огнената топка, получена при експлозията, се нарича болид.

Източник: www.24chasa.bg

Подобни публикации

Back to top button