Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Срокът за ремонта на Синагогата във Видин се удължава до септември

Общинският съвет във Видин одобри удължаване на срока за ремонт и погасяване на кредит за ремонтните дейности на Синагогата в града. Ремонтът се удължава до края на септември тази година, а срокът за погасяване на заема ще е до 25 март 2024 година, каза заместник-кметът по бюджет и финанси Цветомира Илиева и уточни:
“Става въпрос за същия кредит, който е така нареченият “мостови” кредит, който е за реализацията на проекта за Синагогата. Тук единствената промяна, която правим е удължаваме срока. Не поемаме нов дълг. И към момента този кредит от 5 311 000 не е усвоен целият. Към момента са усвоени около 2 900 000. Усвояването се извършва поетапно, след представянето на разходооправдателни документи и Фонд “ФЛАГ” контролира това нещо. Законът за общинския дълг не попада в обхвата на Фонд “Флаг”.”
Темата за удължаване на срока за ремонт на Синагогата коментира и кметът Цветан Ценков:
 “Тъй като проектът е много тежък и  сложен, ние решихме с фирмата-изпълнител, по-добре е да удължим срока, до септември, за да открием Синагогата август-септември…  Крайната сума е строго фиксирана, имаме пари от Европейския съюз и от фонда за градско развитие. Нито една стотинка няма да е повече… С  това ние не увеличаваме заема. А защо сме го взели от “ФЛАГ”? Така се работи по европейски проекти. Удължаваме само срока… Това ще доведе до развитие на туризма…”.
Общинските съветници гласуваха и предложението на кмета на община Видин Цветан Ценков за поемане на краткосрочен общински дълг чрез кредит овърдрафт в размер на 1 500 000 лева, които ще финансират довършителните дейности по проекти по Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020”.
Общо 280 000 лева бяха гласувани за разпределение на 17 видински спортни клуба. Общински футболен клуб “Бдин 1923” получава най-голяма субсидия – 96 780 лв., Баскетболен клуб “Видабаскет” ще получи 59 940 лв., Волейболен клуб “Бдин-Вида” – 23 000 лв., Спортен клуб “Радуканови” – почти 15 000 лв. Най-малко ще получи Спортен клуб по културизъм “Бъдин” – 700 лв.
Общинският съвет одобри и предложението за проектиране и изграждане на обект публична общинска собственост “Предприятие за добив на подземни минерални води” и обявяването му като общински обект от първостепенно значение в имот край село Градец. Идеята е земеделската земя, където се намира минералната  вода, да се преобразува в урбанизирана територия.
Общинските съветници гласуваха и захранване на банкова извънбюджетна сметка по “Грижа в дома в община Видин”. Това е патронажна грижа в домашна среда, с която се обслужват над 300 души в общината, за 13 месеца, на стойност 1 600 000 лв.
Беше гласувано и предложение за подпомагане на домове за стари хора по процедура за строителни дейности и оборудване.
С мнозинство се прие да бъде променена организационната структура на отдел “Местни данъци и такси”. Общият брой е 188 души, заедно с кметове и кметски наместници в община Видин.
Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button