Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

НАП Велико Търново – офис Видин: Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци, ако не започнат работа

От утре, 1 юли, почти 450 ученици от Видинска област, които успешно са положили държавен зрелостен изпит през 2023 година, могат сами да декларират и внесат здравните си осигурителни вноски, ако не са започнали работа. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от Национална агенция за приходите.

За сметка на републиканския бюджет се осигуряват здравно учениците навършили 18 годишна възраст, до завършване на средното си образование и студентите – редовно обучение до навършване на 26 годишна възраст, т.е съществува един период от време в който тези млади хора не попадат в нито една от двете категории – “ученици” или “студенти”. През това време те трябва сами да плащат вноските си за здравно осигуряване, които са в размер на 28,40 лева на месец, защото съществува възможност да се окажат с прекъснати здравно-осигурителни права.

Зрелостниците трябва да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски. Например вноската за месец юли се дължи до 25-и август, до 25-и септември се дължи вноската за август и т.н., като тя може да бъде платена без такса, на място в офис за обслужване на НАП чрез наличните ПОС терминали или онлайн в Портала за електронни услуги на Агенцията.

В рубриката „Здравно осигуряване” на интернет страницата на приходната агенция е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация Образец №7. Формулярът се подава в офис на НАП, по пощата с обратна разписка или чрез електронната услуга на приходната агенция „Приемане на декларация образец № 7 „Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски“, която е достъпна с Персонален идентификационен код /ПИК/ или КЕП.

При допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса, напомнят още от НАП. За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи чрез електронната услуга „Здравноосигурителен калкулатор“, която е със свободен достъп в Е-портала на НАП.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП, която също е със свободен достъп в Портала на НАП .

Справка за здравния си статус клиентите на администрацията могат да направят и на телефон: 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на съответния оператор/. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава информация и за всички месеци по години, за които липсват данни за здравно осигуряване на лицата. Справката за здравноосигурителен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

Информация за попълване и подаване на декларация Образец № 7 и внасяне на здравните вноски може да се получи от поредица подкаст епизоди в You Tube канала на НАП, на сайта на приходната агенция или на телефони: 0700 18 700; +359 2 9859 6801 на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор, на имейл: infocenter@nra.bg, както и в салоните за обслужване на граждани на приходната агенция в страната.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button