Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

Видин бе домакин на конференция за иновациите

Съюзът на изобретателите в България организира конференция “Иновации и конкурентоспосбност” във Видин. Миналата година подобно научно събитие е проведено и в Монтана, каза проф. Гаро Мардиросян, член на Управителния съвет на Съюза на изобретателите.
“Тази година решихме да е във Видин, естествено с цел да видим възможностите и да дадем някакъв възможен тласък за развитието на индустрията, развитието на учебния процес, за засилване на интересите на младите хора към иновациите”, обясни проф. Гаро Мардиросян.

Един от акцентите в програмата на конференцията е за приложимостта на иновативните технологии при извънредни ситуации и бедствия. С тази тема беше свързана и презентацията на доц. Светослав Забунов за иновациите в областта на безпилотните летателни апарати.
“Едно приложение на дроновете, върху което от сравнително скоро работим, от две години, това е пренасянето на борда на датчик за йонизиращо лъчение – както знаете нашата страна е ядрена страна. Основното приложение е така наречените дистанционни изследвания от малко разстояние – картографиране, заснемане на земната повърхност, заснемане на посеви в земеделието, заснемане на водните басейни и тяхното движение, борба с бедствия при наводнения”, посочи доц. Светослав Забунов.
Той допълни, че дроновете биха могли да се използват и за доставяне на лекарства и други неща от първа необходимост в трудно достъпни райони.
В рамките на конференцията също така бяха представени иновации в строителството, както и иновативни космически технологии с широко земно приложение.

Източник: www.konkurent.bg

Подобни публикации

Back to top button