Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Марката Северозападна България

На 18 юни 1926 г. в Париж е основана Международната организация по филателия. Под нейният патронаж от 1929 г. редовно се организират международни филателни изложби.

Филателия е и изкуство, и бизнес. Тя се занимава с пощенските марки, а някои от хората, които колекционират марки са сред най-богатите хора. Марките могат да бъдат в серии или единични. Основен проблем е, че лесно се фалшифицират и не всеки различава оригинала от фалшификата.

Пощенската марка е знак, свидетелстващ за заплатена пощенска услуга, преди всичко изпращане и доставяне на кореспонденция. Традиционно марките се издават във вид на хартиена лента с лепило от едната страна и изображение и надписи от другата, която се залепва на пликовете или колетите. Като правило, освен номиналната стойност на заплатената услуга, на марката се указва държавната принадлежност и годината на издаване. Печатат се и декоративни елементи.

Филателията като колекционерска страст възниква още през 40-те години на XIX век, след въвеждането в употреба на пощенските марки през 1840 г. Смята се, че първият филателист се е появил още в деня на пускането на първите в света пощенски марки.

Първите български пощенски марки, пуснати в обръщение на 1 май 1879 г. На 31 март 1893 г. няколко ентусиасти учредяват в Пловдив първото филателно дружество в България. Така е поставено началото и у нас. До 1921 г. други филателни дружества не са учредявани, но в различни градове на страната има групи на колекционери, които кореспондирали помежду си и разменяли пощенски марки. Появяват се и редица филателни издания. След Първата световна война интересът към филателията нараства.

Първата филателна изложба у нас, организирана през 1930 г., се е състояла на партерния етаж на издателството на Христо Г. Данов в София.

Пощенските марки са богатство (и естетическо, и финансово) за притежателите си. В днешно време именно старите марки са много ценни за филателистите.

Проф. Б. Тошев има в колекцията си първите марки от първия ден на Народната Република, заменила Царство България след противоконституционен референдум, проведен седмица преди това. Статуята изобразена на тях е била направена от гипс и поставена пред Двореца. Тя обаче не е запазена и само на марката може да се види как е изглеждала.

Ето още няколко интересни марки:

Блок с пощенска марка 100 г. от възкачването на трона на Борис III, сюжет: портрет на цар Борис III, рисуван от снимка от началото на 20-те години на XX в. на фона на царския дворец в София. Валидирана на 20 октомври 2018 г., художник: Т. Варджиев, тираж  6 000 бр.

Пощенска марка Св. Софроний врачански – български народен будител, духовник и пръв последовател на делото на Св. Паисий Хилендарски. Валидирана на 17 март 2014 г. в 10.30 ч. в Музея на съобщенията, гр.София, Валидна до 30 април 2018 г., художник: Людмил Методиев, тираж 12 000 бр.

Блок с четири пощенски марки 100 години от Балканската война, валидирани на  16 април 2013 г. в 11.00 ч. в Централна поща, гр.Благоевград. Излязла от употреба на 1 март 2017 г., художник: Татяна Узунова, тираж 10 000 бр.

Пощенски марка Въздушна поща. 85 г. международен панаир Пловдив. Балон в полет и изглед от балон на първото изложение в Пловдив през 1892 г. Валидирани на 3 септември 1977 г., Излезли от употреба, художник: С. Каменов, тираж 250 000 бр.

А ето и оригиналната картичка на Пощенската станция във Враца, черно-бяла снимка и оцветена допълнително. Издадена е преди 1962 г., с цена 60 стотинки., от колекцията на Коста Цаков:

Източник: Северозапазена

Подобни публикации

Back to top button