Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

145 години от освобождението на Видин

На 6 април 1878 г. Видин е освободен от османска власт. При започването на Руско-турската война началник на западната османска армия е Осман паша, а неговото седалище – Видин. В самото начало на войната той предлага на турското командване да се прехвърли в Румъния и да удари в гръб руските войски, но главнокомандването взeма решение Осман паша с част от войската си да замине за Плевен.

Обучение на ученици от Видин във възстановка на бойните действия / снимка: АРРБЦ – Видин

Обучение на ученици от Видин във възстановка на бойни действия / снимка: АРРБЦ – Видин

За комендант на Видинската крепост е назначен Иззет паша, който разполага общо с 20 батальона, 150 оръдия, боеприпаси и храни, дислоцирани на различни места в санджака. Военните действия срещу Видин започват през септември 1877 г., с прекъсване на телеграфните връзки на Видин със София и Плевен. След падането на Плевен руските войски преминават на юг от Стара планина, а румънската армия се насочва към Видин, за да го освободи. Настъплението на румънската армия към Видин се извършва в трудни зимни условия – към средата на декември имало дълбок сняг, силни снежни бури и студове, достигащи до – 25 градуса. В тридневни боеве (24-26 януари), често на щик, румънската армия успява да изтласка турците, като най-тежки са сраженията при Иново и Смърдан (от 1959 г. двете села са слети в едно – с. Иново). Румънците дават много жертви – 11 офицери и 597 войници.
Видинските граждани също имат своя принос за освобождението на града. Сред най-значимите са разузнавачите и преводачите. Карти и сведения за града, както и за разположението на турските войски дават Михалаки Георгиев и Димитър Златаров. Местното население снабдява воюващите румънци с храна и вода.

Държавен архив - Видин представи най-важните годишнини за 2017 г. - I част

Междувременно на 31 януари 1878 г. в Одрин се подписва примирие между Русия и Османската империя, но то става известно във Видин чак на 4 февруари. Огънят е прекратен. На 23 февруари в града пристига султанска заповед за предаването на града. На 24 февруари турската армия се изтегля от Видин и е заменена с румънска. На 6 април, след пристигането на 138-и Болховски полк, от Видин се изтегля и турската администрация, а румънската армия напуска града и по понтонен мост стига до Калафат.

Източник: СеверозапазенаБГ

Подобни публикации

Back to top button