Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Видин се включва в отбелязването на Деня на четенето

Днес, 17 ноември, ще бъде отбелязан първият Ден на четенето в България. Целта на инициативата е да насочи вниманието към четенето и неговото значение за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения. Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ във Видин се присъединява към инициативата. Библиобусът на културната институция ще обиколи населени места в региона, за да достигне до най-малките читатели извън областния център, каза завеждащият на Детски отдел в библиотеката, Адриана Цветкова:

“Това са децата от детска градина в село Дреновец и училището в село Дреновец. След това ще посетим ученици от село Ружинци, като в училището ще направим верижка четящи деца, ще си поговорим за ползите от четенето, а в детската градина ние ще почетем приказка на децата и след това сме им подготвили интерактивни игри, които са обвързани с приказки. За да отбележим Деня на четенето, с децата ще си поговорим, подготвили сме им въпрос, който гласи, дали употребяват често израза, че нямат време да четат, защото трябва да учат, а ние ще се опитаме да опровергаем това, защото всъщност едно дете, за да може да учи и да разбира, и да осмисля добре прочетеното, то трябва да чете много добре и че всъщност четенето е модерно, полезно и интересно.”

Мобилната библиотека ще бъде в село Дреновец днес от 10:00 часа, а на 20 ноември, понеделник, ще гостува на децата в Ружинци.

Радио ВИДИН също ще отбележи Първия ден на четенето, каза главният редактор Гергана Панова:

“Ще се съберем тук и всеки от нас ще почете от своя любима книга, след което ще обсъдим това, което сме чули, защото всички ние, в Радио ВИДИН , сме четящи хора и вярваме в това, че четенето дава възможности. Надяваме се да бъдем пример, всъщност затова я харесахме тази инициатива и решихме да се включим в нея. Хубаво е хората, наистина, да четата, има какво да се научи от книгите, както е казал Гьоте: “Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо”, така че надявам се много хора да се включат в тази инициатива и да четат.”

Организатори на Деня на четенето са фондациите „Четене“ и „Детски книги“, както и сдружение „Книги и четене“. Мотото на събитието е „Четенето дава възможности“. Инициативата се организира с подкрепата на Stiftung Lesen (фондация „Четене“, Германия).

Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button