Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Видин показва трите си крепости

С фестивала “Видин – градът на трите крепости” Регионалният исторически музей ще отбележи 18 май – Международния ден на музеите.  Фестивалът започва на 15 май и ще продължи до 18 май.

Музейните работници са подготвили богата и разнообразна фестивална програма, включваща беседи, игра, презентации, различни ателиета и работилници, каза директорът на институцията Христина Кирилова:
“За първа година музеят организира фестивал “Видин – градът на трите крепости”. Наистина сме единственият град, който има три крепости от различни периоди- Антична Бонония, Средновековна крепост “Баба Вида” и крепостна система “Калето”- османската крепост. Затова решихме да направим фестивала под този наслов. За всички фестивални дни сме предвидили вход свободен за всички до 16-годишна възраст. Във всеки един обект музеен обект, са включени определени събития- антични и средновековни прически, римски игри, средновековно облекло… Наша приятелка дизайнерка шие средновековното облекло и колеги ще бъдат облечени като цар Иван Срацимир и с дрехите, които се предполага, че е носила царица Анна… Надявам се да заинтригуваме гостите. Подготвяме и изложба, посветена на Средновековието, личностите, събитията от този период…”
Как са се изработвали глинените съдове също ще показват музейните служители. Предвидена е занаятчийска работилница с майстори на везмото:
“На 16 май В музей “Кръстата казарма” ще има занаятчийска работилница за майсторките на везмо, ще има заготовки на българските традиционни шевици, всеки, който има желание, може да се включи… На 17 ще покажем презентация, посветена на крепостна система “Калето”…   За края на фестивала- 18 май, когато е и Денят на музеите, сме подготвили изненада- всеки, който си е закупил билет за фестивалните дни, ще получи “сувенирно” билетче, на гърба на което ще запише трите си имена и телефон и ще може да участва в томбола за “Ключа на крепостта”, която ще се изтегли преди концерта от 19 часа. През всички дни на фестивала художествената галерия ще дава възможност за работа на детска работилница за икони…”
Пълната програма на фестивала “Градът на трите крепости” може да се види на фейсбук страницата:
Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button