Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураЛюбопитноПрепоръчани
Популярно

Световноизвестна пианистка от Видин се завръща на родна сцена след 40 години

Изтъкната българска пианистка Валентина Сеферинова се зъвръща с концерт на видинска сцена. Родена във Видин, тя получава първите си уроци по пиано във видинското читалище. След това учи в Русе и София, а през 1998 година заминава за Лондон. Там живее и до днес, но изявите й са по цял свят. Освен пианист, е и клавирен педагог. Вълнува се силно преди предстоящия в четвъртък концерт и това не е случайно. Казва, че ще свири пред видинската публика за първи път от 35 години.
“Първите ми концерти и началото на музикалното ми възпитание и обучение започнаха в този град, в читалище “Цвят”. Аз започнах много късно, защото повечето от моите колеги, те започват на 4 – 5 години, аз започнах на 7 и половина, защото моят баща, Бог да го прости, той беше преподавател, дългогодишен преподавател в механотехникума и той беше с идеята, че първо трябва да покажа, че мога да пиша, че мога да чета, че мога да смятам, а след това да уча нотите. Така че, трябваше да изчакам около година и половина, да започна да свиря на пиано. Първата ми преподавателка беше г-жа Гайдарова, а след това при Анелия Стоянова и през Анелия Стоянова стана връзката с моя професор, който ме откри като бях на 9 годинки. Аз за година и половина наваксах това, което бяха постигнали моите съученици и даже ги надминах, и ме избраха да представлявам града за първата детска асамблея ’79 година. Така че, имам невероятно хубави спомени за Видин. Първият ми концерт с оркестър беше, когато бях на 12 години и свирих ре-мажор Хайдн концерта с Цанко Делибозов, Бог да го прости, и с Видинска филхармония. Така че, връщам се на думата си много развълнувана след толкова много години… да посвиря отново с този великолепен оркестър и да ви кажа- пияното е същото, с което съм свирила и ’82-ра. ’83-та, аз свирех всяка година до ’89-та с Видинска филхармония, само че те свиреха в театъра… чудесен инструмент, с такова удоволствие посвирих тази сутрин на репетицията”.
За срещата си с видинската публика Валентина Сеферинова подготвя втория клавирен концерт на Сен-санс, който преди година изпълнява и с два английски оркестъра. След Видин ще го чуят и в София.
“… Като се зароди идеята, аз предложих няколко различни варианта като репертоар, но диригентът каза: Този Сен-сан, той е френска музика, много ще им допадне на видинската и на българската публика. Ден след концерта във Видин имам концерт и в София, в “Земята и хората” със същия диригент и с Видинската симфониета, след това започвам нова програма да готвя, Рахманинов – втори концерт, през декември… От 2009 година не съм свирила в България, затова ми е доста вълнуващо, в същото време малко нервно, защото много често очакванията на хората са много големи. Но българската публика винаги е била толкова добра и топла към мен, че се надявам да бъде по същия начин и този път…”
Като клавирен педагог Валентина Сеферинова смята, че най-важното, на което трябва да научи своите студенти, е вярата в себе си.
“Да вярват в себе си, аз технически ще ги развия, ще ги предразположа, за да дадат най-доброто от себе си, но вярата в себе си е най-важното нещо, за да може човек да бъде изпълнител…”
Концертът е утре вечер от 19 часа в залата на Симфониета Видин. Участват Симфониета- Видин и ученици на оперната прима Дарина Такова, които ще изпълнят арии от опери на Росини, Бизе, Верди, Скрябин.
Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button