Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Срути се част от стената на крепостта „Баба Вида“

Срути се част от стената на крепостта „Баба Вида“, която е и паметник на културата от национално значение.

За това сигнализира депутатът от “Продължаваме промяната- Демократична България” Любен Иванов в профила си във Фейсбук.

“Днес получих сигнал от притеснени граждани, че част от стената на средновековната крепост „Баба Вида“ се е срутила, а образувалата се дупка създава риск от пропадане на цялата стена”, се казва в поста.

Той призовава кметът незабавно да инициира създаването на междуведомствена комисия, съвместно с ексепрти от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, която да установи състоянието на обекта и да изготви доклад с препоръки относно необходимите укрепителни, реставрационно-консервационни и ремонтни работи.

“От своя страна, аз вече информирах Областна управа-Видин и представители на Министерството на културата и поемам ангажимент да съдействам с всичко, което е необходимо, за да бъдат предприети необходимите действия в най-спешен порядък”, заявява той.

Бившият кмет на Видин Огнян Ценков каза в социалните мрежи, че крепостта се руши се тихо, без фанфари, без светещи маркучи, фойерверки и кухи пиарски изпълнения.

“През 2017 г., след решение на Общинския съвет, получихме от държавата правото да управляваме Баба Вида за срок от 10 г. Заедно с ръководството на РИМ-Видин създадохме Междуведомствена комисия – експерти от Инспектората за опазване на културното наследство при Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, РИМ-Видин и Общината. Заключението – състоянието на Баба Вида е рисково, нужен е цялостен ремонт. Сумата – най-малко 5 милиона лева.

През мандат 2015-2019 успяхме да придобием и спечелим проекта за реставрацията на Синагогата, да спасим проекта за Епиграфския музей, да реставрираме Барутния погреб. Голямата ми болка остана фактът, че не успяхме да осигурим финансиране за Баба Вида. Какво се случи в сегашния мандат с инвестиционните намерения за замъка? Явно нищо!”, коментира той.

Източник: www.dariknews.bg

Подобни публикации

Back to top button