Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини
Популярно

Общински съвет Видин гласува неотложни решения

Започва ремонтът на булевард "Панония"

Общинските съветници във Видин одобриха проекти за кандидатстване, свързани с подмяна на отоплителните уреди за малко над 25 милиона. По време на извънредното заседание на Общинския съвет съветниците приеха и предложението за ремонт на ученическото общежитие, който е за над 3 милиона. Местният парламент одобри и предложения за утвърждаване на паралелките в средищните училища и детските градини, както и къде ще има маломерни и непълномерни паралелки в училища на територията на община Видин. Сесията премина без дискусии и сравнително бързо, като всички 20 точки включени в дневния ред бяха приети. Кметът на Видин Цветан Ценков коментира за Радио ВИДИН, че на заседанието са приети важни предложения свързани с образованието:
“…Това са точки, които касаят първо развитието на образованието, маломерни паралелки, запазване на някои учебни заведения. Вижте, нашите съграждани трябва да са наясно в едно – без Видин да се развива и да се опита да се върне на пазара на труда с привличане на нашите съграждани от чужбина, увеличаване на броя на младото население, няма шанс и за образованието във Видин… Втората група въпроси, които се разгледаха в днешната сесия бяха европейските проекти. Не само за по-чист въздух- това касае 10 000 семейства…”
Цветан Ценков изрази надежда бюджетът, който предстои да приеме Общината за тази година, да не бъде с по-ниски параметри от миналогодишния. Той съобщи още, че от утре- 1 август, започва очакваният ремонт на булевард “Панония”:
“Очаквам поне същия бюджет, айде да не е по-завишен, но поне да бъде същия. Виждате, че в тези трудни години, въпреки, че бюджета е 1/12 от миналогодишния Видин продължава да работи, Видин продължава да прави улици, тротоари. Почти във всичките села влизаме. Тази седмица почваме и булевард “Панония”. Утре го откриваме, всичко е подписано от фирмата изпълнител до надзорните фирми и утре една бутилка шампанско ще бъде счупена на булеварда в знак на стартиране на промяната… Булеварда ще бъде частично ремонтиран, защото ние сме получили 50 %, тоест 3,5 млн. лв., може би ще стигнат до стадиона…”
Някои от решенията, които бяха взети по време на сесията, не търпяха отлагане, обясни за Радио ВИДИН председателят на Общинския съвет във Видин Генади Велков:
“Беше една добра сесия, аз благодаря на колегите от ГЕРБ най-вече, че се съгласиха да направим извънредна сесия, защото има неща, които не търпят отлагане. Това е кандидатстването за ремонт на общежитието за около повече от 3,5 млн. лв. Трябваше да бъде подадено до 25-ти в министерството. Ние сме изпратили това, че е минало на комисии и че ще бъде гледано днес. И се надяваме да успеем да осъществим това, да успее администрацията… Трябваше до 1 септември, хубаво, че се справихме да подадем и за средищните училища и детски градини, както и за маломерните паралелки, които ще бъдат най-вече във филиалите. Има национален бюджет, очаква се да бъде обнародван. След това има до 20 работни дни, в които общинската администрация го внася в Общинския съвет… Очаквам да го гледаме бюджета в началото на септември, докъм 10 септември… Тази година за първи път ще приемем бюджет второто полугодие, това беше огромен проблем за всички общини, не само за община Видин…”

На днешното заседание местният Парламент гласува включването в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2023/2024 година на следните учебни заведения: СУ „П. Р. Славейков“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Епископ Софроний Врачански“, СУ „Цар Симеон Велики“, ОУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Любен Каравелов“, ДГ „Мир“ – гр. Дунавци с филиал „Звънче“ – гр. Видин, ОУ „Христо Ботев“ – гр. Дунавци, ДГ „Зорница“ с филиал „Щастливо детство“ – гр. Видин и филиал „Пролетен цвят“ – село Кутово.

Общинските съветници приеха и предложение за утвърждаване на самостоятелни паралелки в училищата с пълняемост под задължителния минимум за учебната 2023/2024 година, както и за формиране на групи под определения минимум за следващата учебна година.

В заседателната зала на Общински съвет Видин присъстваха 26 съветници.
Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button