Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Община Видин е домакин на 9-то издание на „Курс за архитекти по опазване на културното наследство“

Курсът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и френския институт Екол дьо Шайо (Ecole de Chaillot) ще продължи до 9-ти юни. Кметът на Общината д-р Цветан Ценков днес приветства участниците в проявата. На събитието в залата на Общински съвет – Видин присъстваха и Светослав Скорчев – заместник-кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата, инж. Румен Лилов – началник отдел „Устройство на територията“, арх. Галина Антова, арх. Рада Стефанова – ръководител от НИНКН, френски преподаватели и курсисти от Франция и България.

Д-р Ценков изрази голямото си удоволствие, че международен екип от архитекти е на посещение в старопрестолния Видин. „За мен като кмет има огромни предизвикателства какво може да се направи за облагородяването на Шарампоя – старата градска стена от 17-ти век. Има порутени капии, фортове (най-вече този, който се намира срещу крепостта „Баба Вида“). Имаме желание да получим професионално мнение какво може да се направи и с капиите – портите на стария град, както и с емблематични видински сгради като тази на Драматичния театър (първата сграда, предназначена за тази цел), първото Винарско училище и други“ – каза той. Д-р Цветан Ценков спомена и за друг значим архитектурен обект – Видинската синагога, която в момента се реновира. „Вашето мнение е изключително ценно. Безкрайно съм щастлив Видин да е Ваш домакин и Вие да допринесете за неговото развитие“, подчерта кметът.

Курсистите са ангажирани със задачата да проучат и заснемат следните обекти във Видин:

Крайдунавски парк и бившия Военен клуб (в момента Художествена галерия „Никола Петров“);
Бивша земеделска банка (емблематичната за центъра на града сграда на Тома Лозанов);
„Пазар капия“ и „Еничар капия“, и парк „Рова“.

По време на курса Община Видин ще съдейства на курсистите и техните ръководители с предоставяне на Подробни устройствени планове (ПУП) за имотите на обектите; всички архивни кадастрални (част от които се намират в Държавен архив – Видин), регулационни и застроителни планове; планове за изграждане на инженерни мрежи и съоръжения и т.н. Общината ще ползва безплатно изготвената от архитектите визия за консервация на паметниците на културното ни наследство.

Школата на Шайо е най-старият институт за реставрация на културни ценности, основан е през 1887 г. и задава европейските стандарти в сферата на проучването, документирането и опазването, реставрацията и съвременното осмисляне на недвижимото културно наследство.

Подобни публикации

Back to top button