Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Музеят във Видин си върна ценни макети

Регионалният исторически музей във Видин (РИМ – Видин) получи отново макетите на крепостта “Баба Вида” и Телеграф капия, предоставени през 2012 година на фондация “Созопол” за изложба в Националния дворец на културата. Налага се музеят да доказва собствеността им утре, за да успее да си ги върне, каза директорът на РИМ – Видин Христина Кирилова.
 
“Всички други колеги са успели да си вземат своите макети. Нашите все още оставаха там и много се радвам, че поне тази сага така приключи добре за музея, благодарение на общите усилия на колегите, които се включиха много активно, дори търсейки документи в научния архив, само и само да намерим нещо, което да докаже наистина, че Регионален исторически музей – Видин е собственик на макетите. Надявам се, че сега, като минат лека реставрация, ще красят музейните обекти отново и видинчани, както и всички гости на Видин ще могат да им се насладят, защото наистина са много добри възстановки. Изключително са сполучливи и в същото време колегите, с които успяхме да говорим и предишни директори на Регионален исторически музей, и хора, които са работили в музея, казват, че стойността им е била много висока за времето.”
Макетът на “Баба Вида” е дело на художника Иван Радев. Изработен е през 1978 година и вече може да се види в музей “Конака”.
“Макетът на “Баба Вида” вече е разположен горе на мястото, което е стояло толкова години празно, тъй като макета го нямаше. Този другият на Телеграф капия, идеята на колегите ни е да го поставим в едно помещение, което да се обособи в крепостта “Баба Вида”, което да бъде посветено на този период от нашата история и да могат да се видят самите капии заедно с другите макети – цялостната крепостна система “Калето” и Стамбол капия.”
Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button