Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

100 години жп линия Видин – Мездра

Предстои модернизация с европейско финансиране

С откриването на паметна плоча и изложба във Видин бе отбелязана 100-годишнината от откриването на железопътната линия Мездра- Видин. С днешния ден почитаме не само усилията на инженерите и проектантите, строителите на железни пътища, но и на хората мечтатели. Това каза при откриването на паметната плоча  генералният директор на Национална компания “Железопътна инфраструктура” Златин Крумов:
“Всички знаем, как преди повече от 120 години е стартирала тази инициатива и през какви трудности е преминало проектирането и изграждането на тази железопътна линия. Знаем каква изумителна радост са показали местните хора при пристигането на влака във Видин. И е хубаво, когато се оплакваме от съвременните проблеми като инфлация, бавни законови процедури, икономически застой  и десетки други неща, да си спомняме това. 100 години по-късно нашето поколение дължи на Северозападна България една модерна, бърза и сигурна железница.“
Генералният директор на Национална компания “Железопътна инфраструктура” заяви, че с реализацията в близките години на големия инфраструктурен проект “Модернизация на железопътната линия Видин – София “, на Северозападна България ще се осигурят железопътни линии с най-съвременно качество. В област Видин попада последният участък от железопътната линия Видин – София, Видин – Медковец. Индикативната стойност на строителството е  приблизително € 613 530 000. В железопътен участък Видин – Медковец ще бъдат изградени два тунела с дължини съответно 325 и 2975 метра, 6 броя мостове с обща дължина 564 метра, виадукти и естакади – 11 броя с обща дължина 4680 метра, както и естакада с дължина 1126 метра и височина 112 метра. Предвижда се модернизацията да се извърши с европейско финансиране чрез програма Механизъм за свързване на Европа, като максимално допустимият размер на безвъзмездната помощ е 85%.
20 години Видин чака модернизация на жп линията, каза кметът Цветан Ценков:
“Преди повече от 22 години нашият град и жп – линията от София през Видин и Калафат до Виена беше определена, като Интерсити експресните линии. За съжаление двата милиарда потънаха някъде. Аз приветствам усилията на сегашното ръководство на Българските железници да се изгради скоростно трасе и от София до Видин да се пътува за 1 час и 35 минути. Пожелавам да се пребори с всички тръжни процедури, да премине през всички препятствия, за да могат да се осъществят тези прекрасни идеи, свързани с модернизацията.”
Във връзка с навършването на 100 години от завършването на строежа на жп линията Мездра – Видин Държавен архив – Видин подреди и изложбата “100 години железопътен транспорт във Видин”.  Тя включва четири табла, на които са показани малка част от съхраняваните документи по темата, както и снимки и пощенски картички, каза началникът на Държавен архив – Видин Светлана Кръстева: 
 
“В изложбата може да се види откъс от спомените на Георги Добринович, адвокат, народен представител, които е публикувал в книгата си “Моите спомени” 1932 година, може да се види протокол на видинския  Градски общински съвет с решение да се изпрати делегация в МС с искане за направата на жп линия Видин -Мездра… Снимките, предоставени от г-н Рангелов,  отразяват моменти от строителството на линията…”
Първоначално линията Мездра – Видин е предвидена като теснолинейка. Благодарение на усилията на народните представители Георги Добринович и Найчо Цанов, както и на общинското управление и на цялата общественост линията става първостепенна, тоест с нормална ширина. Дълги битки са водени и за това железопътното трасе за Видин да не е отклонение на линията за Лом, каквато идея в един момент е надделявала, разказа Светлана Кръстева:
“През 1894 година има закон за проектирането за построяване на жп мрежата в България, линията до Видин е планирана като теснолинейка… Заради линията през 1896 г. Добринович предизвиква скандал в парламента …и се хвърля в ръкопашен бой в защита на своята теза… Инцидентът води до закриване на заседанието… Въпросът остава негласуван и впоследствие се приема вариантът линията да бъде Брусарци-Видин, а не през Лом за Видин…”
В крайна сметка след много перипетии, включително временно спиране на започналото през 1908 година строителство заради Балканската война, на 1 юли 1923 година първият локомотив спира във Видин, а негов машинист е цар Борис Трети. 
Във видинския архив се съхраняват и документи, свързани с изграждането на жп гарата във Видин. Светлана Кръстева разказа, че и тук голяма заслуга има видинската общественост: 
“Започналото строителство е преустановено през 1908 година, частта Брусарци-Видин се изгражда на два пъти… За строежа се ползва труд на военнопленници и повиничари…Строежът е завършен през 1929 година.”
Програмата за отбелязване на 100-годишнината от завършването на жп линията Мездра – Видин включваше и представянето на юбилейното издание сборник-монографии на инж. Иван Гогев “Железният път като вдъхновение”.
Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button