Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Видин като атрактивна дестинация за круизни пътешествия

Открийте крепостта “Баба Вида” – най-големият запазен средновековен замък в България. Като алтернатива посетете местен дом за демонстрация на традиционно българско кисело мляко и баница – сладкиш, който ще можете и вие да приготвите” – Така една от водещите круизни компании по река Дунав рекламира град Видин сред своите клиенти.

Напоследък в пристанищния ни град пускат котва все повече кораби, кой от кой по-модерни и луксозни, плаващи под флага на различни държави. До края на октомври във Видин са акостирали 278 кораба с круизни туристи. За пръв път сезонът ще приключи не през ноември, а в края на декември, когато се очаква да акостира и последният круизен кораб за 2023 г., показва справка на пристанищната администрация. Речните пътешественици пребивават във Видин от няколко часа до два дни, а присъствието им се отразява благоприятно на местния туризъм. “От началото на сезона до момента сме посрещнали близо 50 хиляди круизни гости” – казва Цецка Цокова от община Видин  пред Радио България и добавя:

“Основно това са туристи от САЩ, Германия, Австрия. В по-малка степен имаме и гости от някои азиатски държави, както и от Италия, Канада и дори от далечна Нова Зеландия. Те тръгват най-често от някое германско или австрийско пристанище и оттам започва пътуването им по Дунав, а Видин е първата им спирка в България. В зависимост от програмата им, те стигат и до Русе.”


Речните маршрути са изключително популярни сред по-възрастните туристи  става дума за заможни над 65-годишни чужденци, които пътуват с половинките си в търсене на преживявания и досег с различни култури. Круизите им по Дунав са с продължителност от 7-9 дена и струват средно между 2 600 и 3 400 щ.д. на човек в двойна каюта. В момента текат разпродажби на коледните круизи, които са 14-дневни като цените на пакета започват от 8 000 щ.д., показва справка на Радио България.

“Чужденците са силно впечатлени от нашия град” – казва Цецка Цокова. Най-голям интерес предизвиква “Баба Вида”. От началото на годината средновековният замък край Дунав е бил посетен от 10 144 чужденци, сред които преобладават круизните туристи, по данни на РИМ-Видин.

Много често те отскачат до Белоградчишките скали, на около 50 км. южно от пристанищния град, за да разгледат удивителния природен феномен и старинната крепост, обвеяна с легенди. Но повечето остават във Видин, за да се потопят в автентичната му атмосфера. “Те задължително се отбиват в красивата сграда на някогашната синагогакоято бе наскоро реставрирана и тази есен отвори врати”, казва Цецка Цокова и допълва:

Сградата на синагогата, в която се помещава Културният център „Жул Паскин”

Сградата на синагогата, в която се помещава Културният център „Жул Паскин”

“Ако имат организирана обиколка, тя задължително преминава през дунавския ни парк с красива гледка към реката. В него са разположени и всички важни паметници, с които се свързва историческото развитие на града. Разходката ги отвежда не само до “Баба Вида”, но и до Културния център, кръстен на художника космополит Жул Паскин, както и до Археологическия музей със запазени артефакти още от римско време.”

Крайдунавският парк

Крайдунавският парк

Стамбол капия  главната порта на Видинската крепост, построена през 17-18 в., и великолепната катедрала “Свети Димитър”, са сред забележителностите, които силно впечатляват речните гости. Но не само:

 

Стамбол капия

Стамбол капия

“Има и такива, които искат да опитат местната кухня. Видин е популярен с видинската баница, която е със сладък привкус и чужденците с предварителна заявка пожелават да я дегустират. Много от тях си тръгват с кофичка кисело мляко, защото това е нещо, с което сме известни по света. И разбира се, да не забравяме, че във Видин през 1887 г. отваря врати първото винарско училище. Не случайно градът ни е популярна дестинация за винен туризъм, предлагаща уникални автентични сортове.  Така че круизните туристи често избират да обогатят престоя си в нашия град и с дегустации на местно вино в нашите изби – обяснява ни Цецка Цокова.

Круизните гости посещават и концертите на Симфониета-Видин с творби на български композитори. Престоят им в крайдунавския ни град завършва с пъстър фолклорен спектакъл на борда на кораба.

Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button