Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Видин бе домакин на международна конференция в новооткрития Културен център „Жул Паскин“

Петата международна конференция „Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко (ХVІІІ-ХХ век)“ на Държавен архив – Видин се провежда със съдействието на Общината. Това е първото събитие, което се провежда в културния институт след неговото откриване.
В продължение на два дни архивисти и изследователи от България и Сърбия ще представят научни доклади. От страна на Община Видин на събитието присъстваха Емилия Николова – началник отдел „Хуманитарни дейности“ и Цецка Цокова – главен експерт „Информация и реклама в туризма“.

Форумът бе открит от началника на Видинския архив Светлана Кръстева, която изказа благодарности на Общината за оказаната подкрепа. „Вярвам, че с представените изследвания и доклади ще отворим нови страници от историята на региона. Контактите и дискусиите с участниците, отзивите от сборниците, които издадохме с материалите от миналите конференции, привлякоха вниманието и на други учени, занимаващи се с изследвания на региона, и станаха основание да продължим традицията с провеждането на конференции“ – каза Кръстева.
Директорът на „Регионален държавен архив“ – Монтана Анна Динева поднесе поздравителен адрес от името на доц. д-р Михаил Груев – председател на Държавна агенция „Архиви“.
В програмата на първия ден е включено представяне на докладите: „Група икони, произхождащи от видинската църква „Св. Пантелеймон в Националния църковен музей в София“, „Историята на църквата „Възнесение Христово“ в село Слана бара и една от последните поръчки на Дичо Зограф във Видинската епархия“ и други. В петък, 29 септември, конференцията продължава с интересни теми, свързани с изследвания за видински османски управители през 19 век, Кримската война и други.

Източник: www.konkurent.bg

Подобни публикации

Back to top button