Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

Във Видин земеделски производители блокираха за часове пътя за Дунав мост 2

Във Видин десетки земеделски производители се включиха в проведения днес национален протест, като в продължение на близо три часа блокираха движението и в двете платна на пътя за граничния пункт при Дунав мост 2. Протестните действия са срещу решението на Народното събрание за вдигане на ветото за внос на зърно и други продукти от Украйна и са в защита на интересите на целия земеделски бранш, каза председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски:
“Вместо да се занимаваме с нашата основна дейност, свързана с производство на селскостопанска продукция, целият земеделски бранш е принуден да организира национални протести в цялата страна в подкрепа на своите искания и защита на собствените си интереси. Тъй като ние виждаме, че в момента държавата не защитава интересите на българските земеделски производители, а защитава явно чужди – не може произведените земеделски стоки в България да не се продават в българските магазини, а да се внася евтина земеделска продукция с неясен произход… Надяваме се, че разумът ще надделее. Надяваме се, че правителството ще разбере, че в земеделието трябва да има последователност, трябва да има приемственост. Разчитаме на диалог и надяваме се, че в крайна сметка ще бъдат защитени българските интереси.”
Земеделските производители в момента са изправени пред невъзможност да реализират продукцията си, каза зърнопроизводителят Петьо Петров от Ново село:
“Ние сме потърпевши… Другите четири държави останаха със забрана за внос, а България само разрешава отпадането на забраната. В един момент ние не можем да си платим разходите от произведената продукция – след вноса на продукти от Украйна нашите цени падат много надолу и ние просто не можем да си покрием разходите… Нашето зърно се произвежда по всички европейски изисквания, а от Украйна внасят зърно, което е с не знаем какво качество – все пак там е  война, има обеднен уран, използват такива неща. За момента прибираме едната продукция, която е от пролетници. Фирмите ни изчакват до края на октомври, когато ни идват падежите за плащане на препарати, семена… Сега се засява пшеницата – за да вложим в торове, семена, ние трябва да имаме някакви приходи. Ние работим година за година – това е земеделието в България.”
Ивайло Рангелов от Раковица също каза, че слънчогледът му стои все още неприбран на нивата, но в момента няма и търсене:
“Продукцията, нашата, залежава, цените падат и като цяло за държавата е зле безконтролният внос. 4000 дка земя обработвам аз, от които 1500 дка са ми със слънчоглед – още не сме прибрали дори реколтата, но няма и търсене към момента, оставете цена. Жалко за държавата, не само за нас, зърнопроизводителите – като цяло националният бранш е сериозно застрашен.”
Жасмина Генчева, чието семейство гледа около 1000 дка със зърнени култури в Брегово, е в подобно положение:
“Взехме техника на изплащане. Отделно торовете и препаратите през изминалия сезон бяха много скъпи, рентите се покачиха и в момента сме почти пред фалит. Продукция имаме непродадена, в момента очакваме да ожънем слънчоглед и царевица, за които мислим да задържим заради изкупните цени… Следващия месец започваме да изплащаме ренти и не знаем как ще бъде.”
В протеста участваха и представители на други браншове. Животновъдът от Капитановци Александър Александров разказа, че заради вноса на сухо мляко от Украйна се е принудил да спре да гледа млекодайни овце.
“Трябва някой да застане зад нас… Всичко се мисли само за тази Украйна. Гледам овце – спрях да гледам млекодайни овце само заради това, че наводниха ни със сухо мляко… Продадох тези овце, купих месодайни – не можеш да продадеш агнетата. Спасяваме се поединично. Гледам кошери – меда не мога да го продам. Защо? Защото внасят от Украйна…”
Стефан Борисов, представител на пчеларското сдружение в Брегово, посочи, че участва в протеста, за да подкрепи колегите си земеделски производители, тъй като представителите на бранша трябва да са единни:
“Тук сме взаимно свързани – трябва да има симбиоза между пчелари, зърнопроизводители, животновъди. Това отдавна е в България пропуснато. Ако не си върнем родното земеделие, не успеем наново да си върнем България както е била някога аграрна сила, много губим. Не трябва да ни разединяват. В този момент да ни наричат “зърнари”, “терористи” – обидно е… Ние нямаме нищо против другия да речем пчелен мед от Украйна или където и да е, но той няма това качество, защото там влагата, температурата, медодаването не е като тук. Нашият е по-качествен – това го знае всеки. И за да бъде продаден в Европа, го смесват с нашия, развалят качеството… Което не прави чест на нашето Министерство на земеделието. Трябва да му се даде по-голяма сила на това министерство да работи с всички отрасли в селското производство. Да бъде медът както киселото мляко – със стандарт, да се борим за неговото качество в Европа…”
Около час след началото на протеста, на мястото на блокадата дойдоха и представители на леви политически сили, които по-рано днес подписаха споразумение за общо явяване на предстоящите местни избори.
Протестиращите имат пет основни искания към управляващите. На първо място това е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната. Настояват също така за изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи. Сред исканията на земеделските производители е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи “де минимис” за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
В коментар по темата премиерът Николай Денков каза, че протестът на земеделските производители в момента излиза с искания, които са решени или с такива, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как бъдат изпълнени. Някои от тях са свързани с нотификации от Европейската комисия и ние няма как да ги прескочим, трябва да се спазят правилата, посочи Николай Денков.
Протестите на земеделските производители продължават и утре, но вече ще бъдат концентрирани в София.
Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button