Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияЛюбопитноПрепоръчани
Популярно

В Седмицата на гората в белоградчишкото село Стакевци засадиха фиданки от чинар

В Седмицата на гората в белоградчишкото село Стакевци засадиха фиданки от чинар. Те са предоставени безвъзмездно от Държавното горско стопанство „Берковица” за озеленяване на бъдещата детска площадка в селото. Това съобщи за БТА зам.-кметът на общината Росен Младенов. Сред първите, които засадиха дръвчетата, бяха Борис Николов, кмет на община Белоградчик, и Свилен Георгиев, кметски наместник в селото. В залесяването се се включили и местни жители.

Борис Николов разказа, че от 1925 година, когато е поставено началото на отбелязване на Седмицата на гората, традицията се спазва всяка година в началото на април. Той припомни, че първият разсадник в страната е създаден в град Ловеч. През 1940 година празникът на залесяването прераства от една седмица на две. По време на Втората световна война празнуването е прекъснато и отново е възстановено през 1956 г. Тогава е решено и провеждането да бъде през първата седмица на април.

В края на залесяването кметският наместник раздаде на всички присъстващи фиданки от дървовидна ружа, които те могат да засадят в собствените си дворове.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button