Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Среброкована икона на свети Николай посрещнаха тържествено във Видин

В навечерието на Никулден във Видин тържествено беше посрещната среброкована икона на свети Николай Мирликийски Чудотворец, придружена с мощи на св. вмчк Димитър Солунски. Духовници и граждани съпроводиха светините до храма, носещ името на светеца, чиято памет почитаме днес.
Иконата е дарена на митрополитския храм от Таня Попова, разказа архимандрит Антим. Той допълни, че благодарение на същия дарител в момента в църквата “Свети Николай” се извършва вътрешен ремонт:
“С Божията помощ и по небесното застъпничество на свети Николай, тази година за празника на светеца имаме голяма духовна радост – да получи митрополитският храм, именуван на свети Николай, едно дарение среброкована икона… Изработена от зограф Димчо Димчовски от Велико Търново… Тя се дарява, за да пребивава вече завинаги в едноименния храм в града. Наред с иконата, храмът получи крупно дарение, за да се извърши вътрешно обновление – изграждане на подово отопление и на нова мраморна подова настилка, което ще превърне храма за нашите богомолци в един уютен духовен дом, където през зимата богослуженията ще бъдат провеждани в една добра обстановка”.
Новото подово отопление в храма вече работи, напреднало е и полагането на мраморната настилка, допълни архимандрит Антим, като изрази надежда, че ремонтът цялостно ще приключи до Рождество Христово.
Видинският митрополит Даниил също определи като голяма духовна радост получените дарове. Владиката напомни, че това не е първото дарение, което Таня Попова прави:
“Същият дарител, който подари иконите на свети Димитър и свети Мина за катедралния храм и частичка от мощите на свети Димитър, които след празника, и след като се поклоним, ще останат в катедралния храм при иконата на свети Димитър за благословение на всички видинчани…”
Иконата на светеца-закрилник на моряците, рибарите и банкерите, и частицата от мощите на свети Димитър са поставени за поклонение на видно място в митрополитския храм “Свети Николай Чудотворец”, в който днес по традиция ще бъде запалено и сребърното кандило във форма на кораб.
Празничната света архиерейска литургия започва в 9:30 часа. След запалването на кандилото, литийно шествие ще се отправи към централния понтон на река Дунав, където в 12:00 ч. ще бъде извършен водосвет и освещаване на Никулденски курбан.
Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button