Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Росица Кирова: Настоящата местна власт не е добър стопанин на крепостта “Баба Вида”

Твърдението, че Община Видин не се грижи за “Баба Вида”, защото няма средства за такава дейност, е обидно. Това каза народният представител Росица Кирова по повод срутването на част от стената на средновековната крепост във Видин.

“Когато Община Видин е поискала да получи в безвъзмедно управление “Баба Вида”, тя е поискала да го получи, защото е имало констатации за рисково състояние на крепостта, описани са били съответно някои проблеми и разрушения, било е необходимо да се изготви проект за реставрация и консервация, който да се съгласува по съответния ред с Министерството.”

Росица Кирова напомни, че местната власт има задължението и финансовия ангажимент да полага грижи за крепостта “Баба Вида” като владее, ползва и поддържа държавния имот, както и да възлага инвестиционни проекти, при спазване на изискванията на Закона за културното наследство.
“Финансовата обосновка, която е приложена, съдържа необходимите финансови средства, които Общината е смятала, че са необходими към онзи момент за текущи разходи. Финансовата обосновка, която е поискана от Министерството и която се иска по закон, е такава, от която да е видно, че Община Видин разполага със собствени средства за поддържането и управлението на културната ценност.”
Общинската администрация не просто бездейства относно съдбините на средновековната крепост, но и прави лъжливи внушения пред обществото, посочи още тя.
“Не можем да допускаме хора, които не могат да четат договорите, които са подписани от името на институцията, която управляват, които четири години не са кандидатствали нито веднъж към фонд “Култура” за каквато и да е реставрационно-консервационна дейност. Недопустимо е Община Видин да дава отговор, с който прави внушение, че съгласно Закона за устройство на територията само собственикът може да прави проект за реконструкция и реставрация на съответния обект.”
Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button