Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Откриха обновения кърмачески сектор на видинската болница

Кърмаческият сектор на отделението по детски болести във видинската болница е обновен. Болничната структура е ремонтирана с целеви средства от Министерство на здравеопазването, както и със средства от дарители. Днес реновираният сектор беше официално открит, а на събитието присъстваха и представители на организации и учебни заведения, помогнали в дарителската кампания.
Извършеният ремонт е на стойност над 80 000 лева. Детското отделение разполага и с нова апаратура за над 100 000 лева, обясни директорът на Многопрофилната болница за активно лечение “Света Петка” д-р Ивета Найденова:
“Това е ремонт, който чакахме и ние, и нашите малки пациенти, и техните родители от години. Ремонтните дейности в тази част са осъществени с отпуснати целеви средства от Министерство на здравеопазването голяма част и една много голяма част – около 30 000 лева, от дарители. Началото на кампанията инициира се с помощта на Дамския Лайънс клуб, лека-полека след това се събраха още средства, за да може и с парите от Министерството да се направи това, което се вижда в момента. Направили сме кът за майките, кът за игра на болни дечица. Мисля, че ще бъде приятно в болестта, в нещастието, поне нещо хубаво да има като дойдат в болницата. И най-много съм благодарна на дечицата, които събраха една немалка част и детският кът в голямата си част е благодарение на средствата, които подсигуриха децата… Има закупена и много апаратура за отделението, от Фондация “Децата за България”. Има нов ехограф, който би могъл да се използва и за изследване на стави – при малките деца това е много важно; апарат за кръвно-газов анализ; миналата година от “Българската Коледа” получихме и апарат за изследване на C-реактивен протеин, който е само за деца и още важни апарати, които мисля, че ще помогнат при диагностиката при детски заболявания.”
Извършеният ремонт на кърмаческия сектор е бил много належащ, отбеляза началникът на детското отделение д-р Пламен Филипов:
“Отделението по начало с голяма площ има цялата кадрова обезпеченост, но апаратурата беше остаряла, амортизирана. Нашето отделение беше първото, което откликна на призива на нашето ръководство в ковид епидемията… След освобождаването на територията трябваше да бъде направен този ремонт, който се проточи, но всичко е идеално – продължи много време, но качеството е налице.”
В подкрепа на каузата за набиране на средства за ремонт на кърмаческия сектор с голямо желание се включили и деца от Основно училище “Любен Каравелов”, разказа педагогическият съветник в учебното заведение Мария Митева:
“Заедно подехме инициативата – ученици, родители, учители, да направим един базар, в който учениците изработваха изделия, след което бяха продадени и общата сума дарихме на детското отделение. Сумата възлиза на 1800 лева. Това беше всъщност и едно заключително мероприятие по Национална програма “Заедно за всеки ученик”, Модул “Участвай и променяй – родителят активен партньор в училищния живот”. Една инициатива, която наистина събра общите сили на цялата училищна общност и всички заедно, много въодушевено, взехме участие в тази хуманна кампания.”
Директорът на видинската болница съобщи, че благодарение на дарители се подобряват условията и в други структури на лечебното заведение.
“Получихме в Отделението физиотерапия и рехабилитация, което включва за момента един клматик за залата, където се правят физиопроцедури, и нов велоаргометър. Има още останали средства, които ще видим за какво ще ги изпозлваме по-нататък. Само пред дни получихме 400 комплекта спално бельо благодарение на Лайънс клуб Видин, Ротари клуб Видин и на граждани от района, за което голямо благодаря на всички.”
Следващата цел е да бъдат осигурени необходимите средства за ремонт и на другата част от детското отделение, допълни д-р Ивета Найденова.
Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button