Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Български и френски архитекти безплатно изготвиха визия за консервация на исторически паметници в дунавския град

Видин бе домакин на 9-то издание на „Курс за архитекти по опазване на културното наследство“. В продължение на три дни работещи архитекти, участници в курса, заснеха и проучваха емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин. Курсът се организира от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и френския институт (Ecole de Chaillot) “Шайо”, каза за БТА  видинският арх. Галя Антова. Курсът е четири семестъра и води началото си от 2000 година. В него участваха работещи архитекти от България и Франция, които желаят да се специализират в сферата на опазването на недвижимото културно наследство, а преподаватели бяха архитекти от двете страни.

„Шайо“е най-старият институт за реставрация на културни ценности, основан през 1887 г., допълни Антова. Той задава европейските стандарти в сферата на проучването, документирането, опазването, реставрацията и съвременното осмисляне на недвижимото културно наследство.

Избрахме Видин да бъде домакин на поредното ни девето издание на курса, защото на територията му е събрано на едно място забележително недвижимо културно наследство, каза архитект Рада Стефанова. Това наследство, което разказва за 20 века история, е малко позабравено, но с много потенциал. Във Видин видяхме възможност да видим различни видове архитектура, обекти върху които нашите курсисти да приложат познанията си, допълни архитект Стефанова.

В рамките на курса архитектите обследваха архитектурни обекти от различни исторически епохи – крепостната стена „Калето“, парк „Рова“ с капиите Пазар и Еничар, сградата на бившата земеделска банка на площад “Бдинци”, Художествената галерия “Никола Петров”, заедно с крайдунавския парк, обявен за архитектурен паметник, сградата на бившата дизелова централа. С резултатите, получени от обследваните сгради по време на курса, ще бъде създадена документация, която е задължителната база, за да могат да се предприемат каквито и да е действия по отношение на обекти-паметници на културата. Тази документация ще бъде дадена безвъзмездно на община Видин, която бе гостоприемен домакин, каза още арх.Стефанова.

Архитект Ришар Дюпла, ръковидител на курса от френска страна сподели пред журналисти, че всички архитекти са работили с ентусиазъм и една от основните им задачи е била да разберат еволюцията в архитектурно отношение, през която е преминал Видин и мястото, което заемат в нея проучваните обекти. Арх. Дюпла не скри възхищението си от забележителното богатство като архитектура и архитектурно наследство, което са установили в дунавския град. Тя определи Видин като град със силна идентичност, която не винаги е била оценена във времето.

В хода на курса архитектите, с обследванията и проучванията си, са се опитали да преоткрият града с неговата история и богатство. Те са решавали и урбанистични задачи, в които основното е, създавайки визия за историческите обекти, да мислят за отношението на града и Дунав – реката, която всъщност определя и града, допълни арх. Дюпла.

По време на курса Община Видин съдейства на курсистите и техните ръководители, като им предостави Подробни устройствени планове (ПУП) за имотите на обследваните обекти. Част от курсистите и техни ръководители работиха и в читалнята на Държавен архив – Видин и се запознаха със съхраняваните кадастрални, регулационни и застроителни планове, планове за изграждане на съоръжения, архитектурни планове на сгради и др. , каза за БТА директорът на институцията Светлана Кръстева.

В рамките на тридневния курс архитектите и техните преподаватели се срещнаха с кмета на Видин д-р Цветан Ценков и неговия екип. Той обяви, че Общината ще ползва безплатно изготвената от архитектите визия за консервация на паметниците на културното наследство във Видин.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button